ESB

Dovetail is gebaseerd op een zogenoemde Enterprise Service Bus (ESB) oplossing, een ESB zorgt voor de juiste infrastructuur. Het is het centrale punt tussen bedrijfsapplicaties en de verbinding tussen klanten en leveranciers.

Enterprise Service Bus

Een ESB-oplossing is een architecturale softwareconstructie (pattern) waarmee de communicatie tussen de afnemers van diensten en aanbieders hiervan, vereenvoudigd wordt. De ESB biedt hiertoe aan de kant van de aanvrager een afgesproken interface aan. Dit kan een webservice (bijv. API) zijn, maar bijvoorbeeld ook een SMTP (e-mail) interface. Aan de kant van de aanbieder zal de ESB, via de interface die met de aanbieder is afgesproken, communiceren. Zo kan het dus gebeuren dat een aanvrager van een dienst op een compleet andere wijze met de ESB communiceert dan de ESB met de aanbieder. Deze vertaalt het bericht namelijk naar het juiste berichttype en stuurt het door naar de juiste ontvanger.

iPaas

De Dovetail ESB-oplossing is een iPaaS (of beter hybrid iPaaS). Dit is een cloud integratieplatform dat applicatie- en dataintegratie combineert. Het is een online softwaretool die gebruikers in staat stelt integraties te ontwerpen en in te richten om deze vervolgens te installeren voor uitvoering. Daarnaast kunnen actieve integraties worden gemonitord. Op deze manier kun je je integraties managen en optimaliseren middels een gebruiksvriendelijke user-interface.

iPaaS oplossingen zijn ideaal voor bedrijven die agile willen werken.

Door de toevoeging van een ESB-oplossing binnen een software-architectuur kan de wijze waarop service-aanvragers communiceren met service-aanbieders gestandaardiseerd worden. Er is immers alleen een afspraak tussen de ESB en de aanvrager of aanvragers die van dezelfde service gebruikmaken. De ESB heeft als taak om de informatie die binnenkomt bij een aanvraag en daarbij behorende informatie op de juiste wijze te vertalen (transformeren) naar het formaat dat door de serviceaanbieder verwacht wordt.

De ESB-oplossing is verantwoordelijk voor het op de juiste plaats afleveren van een aanvraag, dus bij de juiste aanbieder of wellicht aanbieders van services. Binnen de afhandeling van deze aanvragen zorgt de ESB verder voor de afhandeling van fouten en het eventueel voorrang geven van de aanvragen. Met andere woorden, bepaalt de ESB welke aanvraag het eerst dient te worden afgehandeld, etc.

Beveiliging gegevens

Een volgend aspect van een ESB-component is de beveiliging van aanvragen en de gegevens die hiermee gemoeid zijn. Hierbij gaat het dus naast het beveiligen van het communicatiekanaal ook om wie (welke gebruiker of rol) een service mag aanvragen.

Monitoren aanvragen

Een laatste veel voorkomende taak van een ESB-component is het monitoren van de aanvragen die gedaan worden. Hiervan ook statistische gegevens bijhouden, zoals hoe vaak een service wordt aangeroepen, hoe vaak dit fout of juist goed gaat en hoelang een aanvraag duurt. Op basis hiervan kan later gerapporteerd worden, maar er kan ook direct gereageerd worden indien een service aangeroepen wordt die een foutafhandeling uitvoert. Binnen monitoring valt ook het controleren op vooraf gestelde SLA’s voor een service, die in de ESB gedefinieerd zijn, met bijbehorende acties indien een SLA niet gehaald wordt.

Gestandaardiseerde interface

Zonder gebruik te maken van een ESB-oplossing hebben aanvragers en aanbieders zogenaamde “point-to-point” verbindingen en lopen deze kriskras door de organisatie. Door de toepassing van een ESB-oplossing hebben aanvragers één gestandaardiseerde interface met de ESB en zullen aanvragen via de ESB afgehandeld worden.

Download de brochure

Download de brochure

Download hier gratis de Dovetail-brochure en lees hoe ook jouw organisatie kan profiteren van data-integratie.

Download de brochure

LAATSTE ARTIKELEN

REFERENTIES

Janshen-Hahnraths was op zoek naar een oplossing waarbij low-code en dus snelle integratie van belang zijn. De migratie van bestaande systemen en de integratie met andere systemen binnen het applicatielandschap dreef Janshen Hahnraths’ behoefte voor een Enterprise Service Bus (ESB).

Meer referentiecases

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Mis niets op het gebied van applicatie-integratie. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen.

Inschrijven nieuwsbrief